Gökbilimcilerin dünyadan yaklaşık 4 bin ışıkyılı uzaklıkta keşfettiği gezegen büyük şaşkınlık yarattı, zira bu gezegen tamamen elmas…
Avustralya’da Melbourne kentinde gökbilimciler, 4 bin ışıkyılı uzakta “elmas gezegen” keşfetti.
Melbourne Swinbourne Teknoloji Üniversitesi astronomi uzmanı Matthew Bailes, Güneş Sistemi’nden çok uzakta nötron yıldızı etrafında dönen gezegenin karbon kütlesinin ihtimal hesaplamalarına göre muazzam basınç altında elmastan müteşekkil olması gerektiğini belirtti.
Elmas gezegen, olasılıkla, sadece 20 kilometre çaplı ölmüş yıldız olan atarca (pulsar) nötron yıldızının etrafında dönüyor. Dönme süresi sadece iki saat 10 dakika. Bu eksantrik gezegenin 4 bin ışıkyılı uzakta olması, Dünya’nın ve Güneş Sistemi’nin üyesi olduğu Samanyolu Gökadası’nın merkezine uzaklığının 8’de biri demek.
Pulsar (atarca yıldız), saniyede yüzlerce kez kendi etrafında dönüyor ve büyük ışınım (radyasyon) yayıyor.
Astronomide katalog kayıt numarası J1719-1438 olan bu pulsar, Avustralya, İngiltere ve Hawaii’deki teleskoplarca saptandı.
Kütle çekimi hesaplarından saptanan ve aslında görülemeyen bu gezegen merkeze doğru yoğunlaşan karbon elementinden başka üst katmanda oksijen de içeriyor olmalı.
Science bilim dergisinde yayınlanan makaleye göre, “elmas gezegen”in kütlesi Jüpiter’den 20 kat yoğun. Jüpiter’in kütlesi Dünya’nınkinin 316, hacmi 1500 misli büyüklükte. Elmas gezegen Jüpiter’de çok bulunan hafif elementler olan hidrojen ve helyumu hiç içermiyor.
Gökbilim uzmanları ve astrofizikçiler, bu çok uzak esrarengiz gezegeni pek fazla yorumlayamıyor.
Manchester Üniversitesi’nden astrofizik hocası Ben Steppers, “bu çok uzak ’parlak’ gezegen hakkında başka tahminde bulunmak imkansız” dedi.
0 Yorumlar