PİRİ REİS VE GİZEMLİ HARİTASI







PİRİ REİS VE GİZEMLİ HARİTASI


Piri Reis. Bu ismi eminim bir çoğunuz duymuştur. Zira, haremlerin, savaşların, sultanların ve fatihlerin süslediği şaşaalı ve bir o kadar da fantastik tarihimize adını yazdırmayı başarmış ender deniz insanlarından biridir kendisi.

Asıl ismi Muhiddin Piri olan Piri Reis’in doğum tarihi kesin olmamakla beraber 1465 yılıdır. Gelibolu’da dünyaya gözlerini açmış ve amcası Kemal Reis sayesinde kaderine yazılı olan denizcilikle tanışmıştır.

Her insan gibi yatmış, kalkmış, yemek yemiş vakti gelmiş büyümüş ve neticesinde başından geçen olaylar sonucu, kendi iradesi ve kaderin ona verdikleriyle Osmanlı Donanması’nda kaptanlığa kadar yükselmiştir. Ayrıca bu mübarek insan haritacılığa da pek meraklı biri olduğu için, nehirlerden denizlere, denizlerden okyanuslara gezerken boş durmayayım deyip bir dünya haritası çizmeye de karar vermiştir. 1513 yılında çizdiği ilk harita için kaynak olarak Kristof Kolomb’un dünya haritasını, ayrıca Arap ve Portekizli haritacılara ait çizimleri kullandığını açıkça beyan etmiştir. Bu onun çizdiği ve üzerinde fazla tartışma yaratmayan, gayet normal ama yine de sağlam bir haritadır. Evet bunları söylüyorum çünkü bu yazımda da anlatacak olduğum üzere asıl ilginç olanı çizdiği ikinci haritadır ki üzerinde epey tartışma yapılmıştır.

************************

Piri Reis Haritasının Sırrı
Harita 1513’te Avrupalıların sahip olduğundan çok daha fazla detay içeriyor. Öyle ki Pizarro henüz Peru’yu keşfetmemiş olmasına rağmen Piri Reis Ant Dağları’nı nasıl biliyordu? Piri Reis’in haritalarının 1513 tarihinde çizildiği düşünülürse, koordinat çizgilerinden, topografik detaylara kadar birçok sıra dışı bilgiye sahip.
Bu sayfada Piri Reis’in dünya haritasının bir bölümünü göreceksiniz. Bu harita, günümüze kadar ulaşabilen ve Amerika kıtasını gösteren en eski haritadır.
Hicri takvime göre 919, miladi takvime göre ise 1513 yılında Osmanlı Amirali Piri Reis tarafından çizilmiştir ve İstanbul’da Topkapı Sarayı'nda muhafaza edilmektedir. Piri Reis’in haritaları, tarihi eser ve en eski haritalar olmalarının yanı sıra bazı ilginç nitelikler de taşıyor. 
Bugün Topkapı Sarayı’nda sergilenen yukarıdaki harita 20’inci yüzyıla kadar kayıptı. Tarihsel öneminin yanı sıra, 1500’lerde hiçbir Avrupalı’nın bilmediği detayları içeriyor.
Bu yüzden eski teknolojik medeniyetlerin ve belki “dünya dışı” medeniyetlerin etkisiyle şekillendiği iddia ediliyor. 
Günümüzde koordinatları belirlemek için kullandığımız enlem ve boylam çizgileri paralel ve meridyenler olarak ta biliniyor. Meridyenler iki kutupta birleşiyor. Oysa Piri Reis’in haritalarında enlem ve boylam çizgileri yerine, istikamet açılarıyla kilit noktalarda birleşen farklı çizgiler kullanılmış. Bu çizgiler “Enerji Izgaraları” olarak adlandırılıyor. Yani çizgilerin birleştiği kilit noktalar, dünyanın belirli enerji merkezlerini simgeliyor.  
Tanrıların Arabaları (Chariots of Gods) isimli kitabın yazarı Erich von Däniken, Piri Reis haritasındaki istikamet izdüşümünün Kahire’de odaklandığını iddia ediyor. Haritaya dikkat edilecek olursa sağ tarafta Avrupa’nın İspanya ve Portekiz bölümü ile Afrika’nın batı sahilleri görülebiliyor. Sağ tarafta ise Amerika kıtasının doğu kıyılarını görmek mümkün.
Harita üzerindeki marjinal yazılar oldukça açıklayıcı. Çevirileri Prof. Dr. Afet İnan’ın “Amerika’nın En Eski Haritası” (1954) isimli kitabında bulmak mümkün. Yazıtlar Arap alfabesiyle yazılmış Türk dilidir (1922 yılına kadar Türk dili Arap alfabesiyle yazılıyordu, ancak harita üzerindeki dil Arapça değil, Türkçe idi. Harita üzerindeki bu yazıtlar, haritanın, Asya ve Afrika ile birlikte tamamlanmış bir dünya haritası olduğunu kanıtlıyor.
Bazı esrarengiz iddialar
• Harita, dünyayı uzaydan görünüyormuş gibi çizilmiş. Bu iddia ise dünya dışı savına atfediliyor.
• Harita, Grönland’in buzul altı topografik haritasını da gösteriyor.
• Harita, Antartika’nın buzul altı topografik haritasını da gösteriyor.
• Harita, günümüzde kullanılan enlem-boylamlar yani paraleller ve iki kutuplu meridyenler ile hizalanması yerine kilit noktalarda odaklanmış “enerji ızgaraları” ile hizalanmış. Enerji ızgaraları bilimsel bir terim değil, parapsikolojik bir terim.
Şüphe uyandıran sorular
Harita 1513’te Avrupalıların sahip olduğundan çok daha fazla detay içeriyor. Öyle ki Pizarro henüz Peru’yu keşfetmemiş olmasına rağmen Piri Reis Ant Dağları’nı nasıl biliyordu?
Güney Amerika kıyıları, 16’ıncı yüzyılda çizilen bir harita için oldukça detaylı. Akla gelen soru, acaba haritaya 1513’te başlandı da daha sonra mı tamamlandı? Acaba harita daha sonra kopyalandı ve tarihi yanlış mı yazıldı? Mademki haritanın kaynağı eski veya dünya dışı uygarlıklar, o halde neden bazı yerleri çok detaylı ve bazı yerleri çok ilkel görünüyor?
Özetle, Piri Reis’in haritalarının 1513 tarihinde çizildiği düşünülürse, koordinat çizgilerinden, topografik detaylara kadar birçok sıra dışı bilgiye sahip olduğu bir gerçek. Öyle ki harita bilimcilerinin en çok merak ettiği konu.
Piri Reis haritalarına dair bilimsel ipuçlarını bizimle paylaşmak isterseniz bu konuyu İndigo Dergisi’nde daha da aydınlatmaya sıcak bakıyorum.

**************




Piri Reis'in çizdiği haritanın
sırrını her zaman merak
etmişimdir.; çünkü 20.
yüzyılda bu haritalar gökyüzünden
çekilen fotoğraflarla çizilirken
Piri Reis'in ünlü haritasının çiziliş
tarihi 1513 ve bu merakımı bin kat
daha arttırıyor.

Haritaların çizimine bakıldığında
fotoğraf çeken uydu ile yapılmış
gibi mükemmel. O asırda uçak
yok, resim çeken uydu yok ,
dünyanın her tarafı dolaşılmış
ve ölçülmüş değilken Piri Reis bu
haritayı nasıl çizdi...diye insan
kendine sormadan edemiyor. Haritanın kuzeyinde ve güneyinde 32'şer uçlu
rüzgargülü var. aşağıdaki resimde mavi çizgiler Piri Reis'in haritalarından
birinden ve kıtaların sahillerini gösteriyor. Afrika ve Güney Amerika'da ki
benzerlik çok şaşırtıcı değil. Haritada mil ölçüleri verilmiş.
Ölçüler doğru, yerler, şekiller doğru sadece 11 derecelik bir pusula kaymasından
başka herşey doğru olunca şaşırmamak elde değil.

Avusturyalı bir araştırmacı
olan Robyn Collins, Piri Reis'in
haritasında şimdi olmayan bir adanın
çizilmiş olduğunu belirtiyor.
ona göre bu ada kayıp kıta
Atlantis'ten kalan Daitya adasıdır.
Ama haritada Atlantis'in kendisi
yok, Piri Reis'in haritasında da yok.
Böylece Atlantis'in bölüm bölüm
battığı doğrulanıyor.

" ....Bir sır vardır, o ilimde bilmek
kar, Çünkü güneş tam on iki
burç eder. Girer su burcuna yağmur
olur. Eğer ay toprak burcuna
girerse o gün iyi geçer istersen
yap düğün. Ay girerse bir ateş
burcuna hava bulutsuz güzeldir
sakın korkma."
Bu sözler kitabı Bahriye'nin Halin anlatımı bölümünden. Piri Reis'in sözleri belki biraz kapalı fakat haritalar çok açık. Bütün dünyada harita uzmanları Piri Reis'in haritasının sırrını araştırıyor.

İşte Piri Reis'in hayranlık uyandıran haritalarından bir kaç resim...
Unutmadan; elinizde farklı harita resimleri varsa paylaşırsanız çok memnun olurum :))













Yorum Gönder

0 Yorumlar

Recent, Random or Label