Stabil Yarı Sentetik Mikroorganizma Oluşturuldu

Stabil Yarı-Sentetik Mikroorganizma Oluşturuldu

Hayatın veyahut yaşamın kodu 4 doğal temel bazdan oluşur. Bu bazlar adenin, timin, guanin ve sitozindir. ( A,T,G,C). Bu bazlar ikili baz çiftleri oluştururlar. İnsan genomu 3 milyar DNA baz çiftinden daha uzun bir yapıdadır. Bildiğimiz yaşam bir nevi bu 4 temel bazdan oluşmaktaydı. Ta ki 23 Ocak 2017’de Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanana bir araştırmaya kadar durum böyle idi. Merkezi Amerika da bulunan, Scripps Araştırma Enstitüsü’nden (TSRI) bilim insanları ilk stabil yarı sentetik 6 baz kullanan ( A,T,G,C,X,Y) yeni bir bakteri, organizma yaratmayı başardı. Bu deney tam olarak E.coli bakterisinin dört basamaklı genetik koduna iki yeni baz eklediği zaman gerçekleşti.

Organizma Oluşturma Aşamaları

İlk etapta canlı organizmaya aktarılmak üzere X ve Y adını verdikleri ayrı moleküllerden bir DNA çifti sentezleyen araştırmacılar bunu organik DNA’ya aktarmayı denediler fakat yeni organizmanın yeni ilave baz çiftlerini taşıyamaması ve taşıması halinde bile hastalandığı görüldü. Buna çözüm olarak orijinal DNA’nın, CRISPR-Cas9 gen düzenleme aracı X ve Y baz çiftlerini yabancı bir şey olarak algılamamasını yada istilacı bir virüs olarak algılanmamasını sağladılar. Daha sonra ise elde edilen sentetik organizmanın yeni kodları genetik bileşiminde var etmeye devam ettiği görüldü. Doktora öğrencileri olan Yorke Zhang ve Brian Lamb, yapay baz çifti kodların organizmanın içinde çoğalması için gerekli olan nükleotid taşıyıcı adı verilen aleti optimize etti. Böylece doğal olmayan baz çiftinin kopyalanması için gereken materyalleri hücre zarından geçirmeyi başardılar.

Artık Hayatın Işığını Devam Ettirebiliriz

Araştırmacılardan Profesör Floyd Romesberg, “Artık hayatın ışığını yakalayıp, sürdürebiliyoruz. Bu, tüm yaşam formlarının manipüle edilmeye açık olduğu, yeni yapay yaşam formlarının yaratılabileceği anlamına geliyor.“ Gelecek araştırmalar için bu gelişmenin bir temel olduğunu da ekliyor Romesberg. Araştırmanın sonuçları ise, 23 Ocak 2017’de ABD Bilimler Akademisi yayını “Proceedings of the National Academy of Sciences” dergisinde yayımlandı. Araştırmacılardan Zhang bu gelişmenin insanlığın ileriye gitmek istediği şey için bir temel olduğunu da belirtiyor.

Benzer bilimsel araştırmalar ve bilim haberleri için aşağıdaki yorum bölümünden bize destek olabilirsiniz. Ayrıca bu tarz bilimsel haberlerin videolarının gelmesi için youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın.

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Recent, Random or Label