Dünyanın En İyi Saklanan 5 Sırrı






Sizce dünyada en iyi saklanan sırlar hangileri? Amerikanın Nükleer bombasının kodlarımı yoksa Jimmy Hoffa'nın kemiklerinin nerede olduğu mu? Size 5 örnek vereceğiz ama sadece dünyada 2 kişinin bildiği sırlar olacak.


Ölümüne saklanan bu sırlar dünyada en çok merak edilen konular arasında.


Coca Cola'nın formülü

Dünyanın en çok kâr eden şirketlerinden Coca Cola'nın formülünü ölesiye saklamasından daha doğal birşey yoktur. Birçok kola markasına rağmen hala dünyanın lideri konumundadır. İçindekileri herkes merak ediyor ama sadece bilinenlerden kabarcıklı su, yüksek oranda fruktoz mısır şurubu, kafein ve kahverengi boya maddesinin olabileceği.

Formülün bu kadar sıkı korunmasına karşın 1970'de Hindistan'da bir firma Coca Cola'nın formülünü açıklamıştı. Bu şirket daha sonra iflas etti ve dava üstüne davalarla karşılaştılar. Coca Cola şirketinin haleflerinden biri boşanırken eşi tarafından talep edilen orjinal kola formüllerini talep etmişti. Şirket bu olayıda çözerek formüllerin varlığının gerçek olmadığını ortaya çıkarmıştı.

Kim biliyor?

Sadece dünyada 2 kişi. Söylentilere göre 2 kişide formülün yarısını biliyor ve ancak birlikteyken gerçek formül ortaya çıkıyor.

Nasıl sır olarak saklanabiliyor?

Formülün orjinali ve kopyaları Atlanta'daki SunTrust Bankasında tutuluyor. Bu sırrın iyi saklanması için şirket SunTrust Bankasına 48.3 milyon dolar bir pay ayırmış. Coca Cola şirketinin politikaları arasında sırrı bilen 2 kişinin aynı uçaklarda seyahat etmesi yasak. 

Bütün bu sırra rağmen kolanın içinde coca bitkisinden bir katkı olduğu biliniyor. (Kokaininde yapıldığı bir bitki)



KFC'nin 11 şifalı otu ve sosları

KFC firmasının menü sırları 1930'lu yıllarında benzin istasyonu işleten Harland Sanders'ın müşterilerine sattığı tavuklardan geliyor. Kentucky Corbin'den çıkan bir başarı hikayesi. 1936'da savaş sırasında askere katılmamasına rağmen başarılarından dolayı eyaletinden madalya bile almış.

Bu alandaki başarılarını devam ettiren Sanders bir restoran zinciri kurmaya başlar ama asıl şirketin en büyük kozlarından biri 11 şifalı ot ve özel sosları olur. 

Kim biliyor?

Coca Cola firmasında olduğu gibi sadece 2 yönetici bu sırrı biliyor. 

Nasıl sır olarak saklanabiliyor?

KFC'nin ana şirket binasında sır saklanıyor. Görevimiz Tehlike'den Tom Cruise gelse bu formülü alamayabilir çünkü çok iyi bir şekilde korunuyor. Ana üssteki güvenlik şefinin açıklamarına göre, sırrın korunduğu yerin tanımı şöyle: "2 metre kalınlığında duvarları olan bir oda, heryeri kameralarla dolu, 7/24 silahlı görevliler hazırda tutuluyor, 2 farklı anahtarı, 2 farklı PİN şifresi"

Evet bunlar bir tavuk için yapılıyor ama dünyanın en çok tavuk satan firması olduğu düşünülünce garip kaçmıyor.






Oliver Cromwell'in kafasının olduğu yer

Oliver Cromwell 1600'lü yıllarda İngiltere'de monarşik yapıyı tek başına sona erdiren önemli isimlerden biri. Cromwell'in doğal nedenlerden dolayı ölümünden sonra monarşik yapı tekrar kurulmuştur. Kral II. Charles'ın emriyle mezarı kazılarak ölü olan Cromwell'in tekrar öldürülmesi emri gelmiştir.

Cesedini 12 saat ipte asılı tutan Kral Charles Cromwell'in başını kestirtmişti. Daha sonra Cromwell'in kellesi müze tarafından devralındı daha sonra ise bir koleksiyoncuya satıldı.

Kellenin son sahibi 1957 yılında ölünce oğlu kelleyi saklamak istemedi ve gömmek için uygun bir yer aradı. Başı gömmek için 3 yıl yer arayan aile sonunda bunu gerçekleştirebildi. Şuan ise 2 kişi kellenin yerini biliyor.

Kim biliyor?

Cambridge Üniversitesi'nden 2 profesör.

Nasıl sır olarak saklanabiliyor?

Mezarın üstünde bir işaret yok ama yakınlarında mezarın yönünü gösteren bir işaret var. Bu sır sadece profesörlerden profesörlere aktarılabiliyor.




Çiftçinin hava durumu almanağındaki formülleri

Çiftçinin Almanağı içinde çok ilginç hikayeler, söylentiler ve daha fazla bilgi içeren bir kitap. Bu almanakta çiftçilerin hava durumu tahminlerine ilişkin anahtar bilgiler yer alıyor.

Bu önemli formül 1792'de almanağın sahibi Robert B.Thomas tarafından geliştirilmiş. Matematik ve astronomik kodlar içinde barındıran formülün güneş, dalga ve bitkilerin aktivitelerine göre yazıldığı biliniyor. Bilim çevreleri her ne kadar uzun soluklu hava tahminleri için bu formülün kullanılamayacağını söylesede bugün bu tüyolar çoğu çiftçi tarafından kullanılıyor.

Kim biliyor?

Çiftçi Almanağı'nın editörü Sandi Duncan ve adı bilinmeyen bir yazar.

Nasıl sır olarak saklanabiliyor?

Formül siyah bir kutunun içinde New Hampshire'da tutuluyor. İşte bu videoda nasıl korunduğu gösteriliyor. 200 yıllık bu sır formül yüzde 80 doğruluk payıyla hava durumu tahminleri yapabilmemize yarıyor.



Deniz maymunları

Günümüz çocuklarının yeni gözdesi deniz maymunları suya attığınız tohumların gelişmesiyle birer canlı haline geliyorlar. Aslında deniz maymunları denilen canlılar gelişememiş donmuş salamura karidesten ibaret.

Bu canlılar Harlod von Braunhunt tarafından 1957 yılında bulundu. O zamanlar çocuklar için oyuncak olması için birkaç dakikada sperm şeklinde canlanan hayvanlar olarak tanıtılmıştı. Ama su maymunları o zamanlar hemen canlanıp çokta çabuk ölüyorlardı. Nobel ödüllü bilimadamı Braunhut bu buluşunu ilerletme kararı aldı ve su maymunlarını daha uzun yaşatmayı başardı. Braunhut bugn 75 yaşında ve hala şirketinin başında.

Kim biliyor?

Harlod von Braunhunt ve karısı Yolanda

Nasıl sır olarak saklanabiliyor?

Şirket ve buluşlar ne kadar ilerlese ilerlesin Braunhut formülünü karısından başka kimseye söylemedi. Şirketteki en güvendiği yardımcılarının binlerce kez sormalarına rağmen hep reddetti.

Braunhunt'un bu kadar iyi sır saklayabilmesi olarak Nazi olması gösteriliyor. Kazandığı bütün paraları Ari ırkının geliştirilmesine harcamıştı. Etnik olarak Yahudi kökenli olan Braunhunt'un su maymunu buluşunun asıl nedeninin Naziler için deniz altında yaşayabilen süper askerler yaratmak olduğu söylentiler arasında.


Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Gerçekten Coca Cola'nın formülü onca senedir çözülemedi. İşin içinde para olunca her yol mübah. Ancak şu almanak meselesi bana biraz saçma geldi ya. Neden bilmiyorum gerçi.

    YanıtlaSil

Recent, Random or Label