Gezegenlerin Sesleri



Bilim adamları Geçen yıllarda Dünya'nın ve diğer gezegenlerin çıkarttığı sesleri kaydetti.

Dünya'nın dönerken çıkarttığı sesler NASA tarafından kaydedildi. Bilim adamları keşifte sınır tanımıyor. Gökyüzünün farklı katmanlarında, Dünya'nın dönerken çıkardığı seslerin yanısıra, yeryüzünden gönderilen, bir kısımının uzaylılar için gönderildiği tahmin edilen radyo sinyalleri de yer alıyor... Sakin bir ortamda, kullaklıklarınızı takıp bu seslere kulak vermenizi isterim... Enteressan bir deneyim sizleri bekliyor...

Seslerin grafikel yayılımından sonra karar sesi FA# sesi oluyor; Sol#'e gelip bazen kalın mi'ye inip sonuçta Fa#'de bağlanıyor.Bir zamanlar kalın Do veriyordu.Tam 4 ses tizleşme var,bana göre.Bu da dünyanın dönüş hızının ve eğiminin değiştiğini gösteriyor.

fm radyosu denen 7cm,lik radyo dalgaları bandında istenmeyen sürekli bir hışıltıyı yok etmeye çalışan wilson ve penzias isimli bir çift radyo astronom bu paraziti yok etmek üzere anteni ne tarafa çevirirlerse çevirsinler her yönden her doğrultudan eşit değerde bir hışıltıgeldiğini hayretle gördüler.İZOTROP.bu gürültü yok edilemezdi. çünkü evrenin her yerinden gelen dalga bir radyoelektrik ışımadır. bu vızıltı büyük patlamanın yani GAMOW un haber verdiği (BİG BANG)ın milyonlarca yıl sonrasoğuyan sesiydi.şiddetli patlama 10_15 milyaryıl boyunca genişleyen uzayda yol aldığından zamanla soğuyub kalınlaşarak uzun[IR RADYASYONU BANDINA]geçmiştir.bu giderilemeyen sesgeçmişin radyodan seslenişi [YARADILIŞIN]operlördeki sesiydi.

Not: Uzaydan gelen bu sesler insan kulağının duyamayacağı türden bu nedenle sesler stüdyoda insanların duyabileceği frekansa dönüştürülmüş.

Aşağıda belirtilen adreste, diğer gezegenler ile güneşin sesini dinlemek de mümkün. Aslına bakarsanız bence en ilginç Güneş'in sesi ancak herkesin merak konusu dünyanın sesi. Bu yüzden aşağıdaki sitenin dışında size
kaydedilen dünyanın son seslerinden birini de youtube videoları aracılığıyla ulaştırıyorum ve aşağıdaki bilgilendirmenin hemen altına da dünyanın sesini ekliyorum.

Aşağıya şu şekilde yorum yazma girişiminde bulunacaklar için hemen cevap vereyim: Eğer uzayda ses yayılmaz diye düşünüyorsanız evet doğru ses yayılmaz. Fakat o zaman bu seslerin kaydedilmesi mümkün değil midir? Aksine mümkündür çünkü bu sesler düşündüğünüz gibi mikrofonu tutup kaydedilmedi. Böyle şeyler düşünenler oluyor, biz de bunlara kahkahalarla gülüyoruz. Ancak bilmemek ayıp değil diyerek size özetleyeyim. Radyoaktif dalgalar vardır. NASA bu radyoaktif dalgaları kaydeder. Ardından yüksek teknolojiyle bu radyoaktif dalgalar sese dönüştürülür. Ve sonuç olarak aşağıdaki sesler bulunur. Kulaklarımız belli bir DB aralığındaki sesleri duyabilmektedir. Üretebileceğimiz mikrofonları da zaten bu aralıktan çok fazla uzaklaşamaz, uzaklaşsa da grafik olarak ses var ama dindediğimizde sesin olmadığını farkederiz. Eğer böyle yaratılmasaydık dünyanın sesine dayanamazdık ve yaşamamız da mümkün olmazdı. Düşünsenize; yanınızdan kamyon geçerken bile ne kadar rahatsız oluyoruz. Durmadan çok çok çok yüksek bir sesin olması hayatı nasıl kılardı? birbirimizle konuşabilir miydik mesela?!

Lafı çok fazla uzattım, buyrun:


1. www.spacesounds.com       adresine tıklıyorsunuz.

2. skip intro (tıkla)

3. spacesounds navigator (tıkla) ve karşınızda güneş sistemimiz, şimdi istediğiniz gezegenin üzerine gelip tıklayın...


Ve son olarak Dünyanın sesi:

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Recent, Random or Label