SİZCE SİYAHLAR NEDEN YÜZEMİYOR? BEYAZLAR NİYE KOŞAMIYOR?

SİZCE SİYAHLAR NEDEN YÜZEMİYOR? BEYAZLAR NİYE KOŞAMIYOR?

SPOR DÜNYASINDA, 2012 OLİMPİYATLARI'NDAN SONRA İLGİNÇ BİR TARTIŞMA BAŞLADI...

CEVAPLARINIZI BEKLİYORUZ…

Kısa mesafe koşuları, boks, maraton, uzun atlama, Amerikan futbolu ve özellikle debasketbol dallarındaki üst düzey sporcuların büyük çoğunluğunu siyahlar oluştururken; yüzme, su topu, tenis, golf ve ağırlık kaldırmaya dayalı sporlarda ise beyazların üstünlüğü söz konusu.

Peki, nedir bu durumun sebebi? Fiziksel farklılıklar mı? Yaşamsal koşullar mı? Merak uyandıran konu ile ilgili yıllardır araştırma yapan bilim adamları, bu sorunun cevabını birçok ayrı teori ile açıklıyor.


GÖBEK DELİĞİ FAKTÖRÜ

Dünyaca ünlü ABD Duke Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre, başarı oranlarındaki bu farklılığın nedeni, Batı Afrika kökenli sporcuların göbek deliğinin ya da ağırlık merkezinin, Avrupalı beyaz sporculara göre, belirgin biçimde daha yukarıda olması. Bu durum sayesinde siyah atletler koşarken yere düşme hızları artıyor ve rakiplerine oranla 0.15 saniyelik bir avantaja sahip oluyorlar.

Gövdeleri daha uzun olan beyazların ise havuzlarda üstünlüğü söz konusu. Avrupalıların gövdesinin Batı Afrikalılar'dan ortalama 3 cm uzun olduğuna dikkat çekilerek, bu durumun beyazlara havuzda yüzde 1,5'lik hız avantajı sağladığı belirtildi. Asyalılar ise Avrupalılar kadar uzun gövdeye sahip oldukları halde, boylarının kısa oluşundan ötürü hız avantajından faydalanamıyorlar.

Bir başka görüş ise, iki ırkın farklı dallarda hakimiyet kurmasını başka fiziksel özelliklere bağlıyor. Siyah kadın ve erkeklerin kalçalarının daha küçük, omuzlarının daha geniş, yağ oranının az, kas sayısının fazla oluşunun altı çiziliyor.

Beyazların ise yüzme, ağırlık kaldırma, tenis gibi dallarda başarılı olmasının en büyük nedeni olarak, belden yukarılarında daha kuvvetli kaslarısahip olmaları gösteriliyor. Özellikle yüzme siyah sporcuların hiçbir varlık gösteremediği bir dal. Yüzmede siyahların başarısızlığı, kemiklerinin daha uzun olmasına ve kas yapılarının dikey olmasına bağlanıyor. Son 20 yılda, siyah yüzücülerin kazandığı tek olimpiyataltın madalyası, Surinamlı Anthony Nesta'nın 1988'de Seul'de kazandığı ile sınırlı.

TOPLUMSAL NEDENLER

Bu özelliklerle birlikte konuya sosyolojik etkenler de dahil oluyor. Afrika kökenliler spora yöneliyorlar çünkü; ırkçılık onları diğer mesleklere yönelmelerine fırsat tanımıyor. Siyahlar dışlanıyor ve ikinci plana atılabiliyorlar, dolayısıyla bu dışlanma ve bastırılma onlarda, beyazlara oranla daha fazla kazanma hırsı uyandırıyor.

Başka bir çarpıcı nokta ise, ABD'de yapılan anketlerde siyahların yüzmekten çekindikleri sonucunun ortaya çıkması. Afrika'da veABD'nin siyahi bölgelerinde bulunan yüzme tesislerinin eksikliği de havuzun beyaz hakimiyetinde oluşuna sebep olarak görülüyor. Durum böyle olunca da, yüzme, atlama, su topu gibi ciddi yatırımlar gerektiren tesislerde yapılabilen sporlara genellikle toplumun alt tabakasını oluşturmak zorunda kalan, maddi olanakları kısıtlı Afrika kökenli sporcuların yönelmelerini zorlaştırıyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Recent, Random or Label