Sfenks Heykelinin Sırrı

Giza Piramitlerinin Koruyucusu. Sfenks… Gövdesi uzanan bir aslan, ve kafası genellikle bir firavunun kafasının şeklini alır. Tarih boyunca birçok kez kumlar altında kalan Sfenks, en az piramitler kadar sırrını muhafaza eden bir Eski Mısır Efsanesi… Efsaneye Göre Yalnızca Gizanın kumları üzerinde yükselen dev piramitlerin değil, bunların yanı sıra kumların altında uzanan yeraltı galerileri ve tüneller sistemlerinin de bekçiliğini yapmış ve yapmaya bugün de devam etmektedir.Sfenks, Mısır’da Hu ismiyle bilinir, ve son kanıtlara göre yaşı piramitlerden daha eskidir. Hatta Sfrenks hakkında Tufan öncesinden kaldığı bile söylenmektedir. Bu tezi destekleyen ise sfenksteki aşınmanın rüzgar değil, su kaynaklı olduğu keşfedilmesidir.Efsaneye göre bir zamanlar Tanrı insanlara tüm gücü bahşetti. Beyninin tamamını kullanabilen insanlar imkansızı başarabildi, ancak bununla da yetinmeyip kendini tanrı ilan etti. Gerçek yaratıcı ise bir tufan ile cevap verdi. Atlantis, mu gibi eski ve sırrı çözülemeyen uygarlıklar yok olurken, hatırlanması için geriye sadece Eski mısır ve sırrı yüzyıllarca çözülemeyecek olan piramitlerle tufana tanıklık eden sfenks kaldı.

sfenksSfenks ilk kez Batı Dünyası tarafından farkedildiğinde büyük bir bölümü çölün kumlarıyla kaplanmış durumdaydı. Napolyon ve askerleri Sfenks’i ilk kez 18. YY’in başında gördüklerinde,anıtın sadece başı ve omuzları çöl kumlarının üstündeydi. Uzun yıllar boyunca Sfenks bu şekilde kaldı. 1816- 1818 yılları arasında yapılan titiz kazı çalışmalarıyla bedeninin büyük bir bölümü kum altından çıkartıldı. Ancak pençeleri ile pençelerinin önündeki mabetlerin kum altından çıkartılması farklı zamanlarda gerçekleştirilen sistematik çalışmalarla  ortaya çıkarıldı.

Böylelikle 73 metre uzunluğunda ve 20metre yüksekliğindeki boyutlarıyla Sfenks yeniden çöl kumlarının üzerinde yükselebildi. Ve o gün bugündür, tüm dünyanın ilgisini üzerinde toplamayı başardı.

Eski uygarlıkların mitolojilerinde ve geleneklerinde sıklıkla kullanılmış olan “Aslan Sembolü” öncelikle güç ve cesaretin sembolü olarak karşımıza çıkar. Bu anlamı bugün için de kullanılmaktadır. Ancak ezoterizmdeki anlamı çok farklıdır. Ezoterik olarak birbiri içine gizlenmiş birden fazla anlama sahiptir. En genel manasıyla, “İlâhi İrade “yi sembolize eder. Ancak hepsi bununla kısıtlı değildir.

“Aslan Sembolü” hemen hemen her yerde “Güneş Sembolü” ile birlikte kullanılmıştır. Bunu Aslan heykellerinin ya da resimlerinin üzerlerine işlenmiş yıldızlardan anlamak mümkündür.

Birbirlerinden hayli uzak bölgelerde varlığını sürdüren farklı inisiyatik kültürlere ait aslan sembollerinin yıldızlarla süslenmiş olduğu görülmektedir. Örneğin Mısır ve Mitra Kültleri’nde önemli bir yer tutan aslan sembollerinde de durum aynıdır.

Giza Sfenksi doğuya bakar ve pençelerinin arasında bir tapınak yer alır. Aslan gövdeli, insan başlı bu Sfenksin uzunluğu 73 metre, yüksekliği 20 metre yüzünün genişliği 5 metredir.

Günümüzde pek çok araştırmacı Sfenks’in aslında tamamen bitirilememiş, yarım kalmış bir yapı olduğu iddia etmektedir. Yine pek çok spekülasyona göre aslında Sfenks, şu an göründüğünden çok daha büyük bir şekilde yapılmaya yeltenilmiş ancak bitirilememiştir.

Günümüzde Sfenks’in baş kısmının üstüne dikkatlice bakıldığında ise, 19. yy da çekilen resme kıyasla başının üstündeki deliğin kapandığı açıkça görülmektedir.

Pek çok araştırmacı uzun süreler boyunca gerek Sfenks’in içinde gerekse de altında konumlanmış olan odalar olduğunu ileri sürmüşlerdir ve bazıları bu odalarda çok eski Mısır tarihine ait kayıtların saklandığını ve aslında bunların da bizim geçmiş medeniyetimizi anlamaya yarayacak , insan oğlunun gerçek yaşanmış tarihine dair papirüs rulolarla saklanmış bilgiler barındırdığını düşünmüşlerdir. Belki de bu bilgiler içinde efsanelerde de geçen batık kıta Atlantis’e dair kadim bilgiler de bulunmaktadır. Mitolojik olarak, Mısır’da bir yerde gömülü halde olan bir kütüphaneden bahsedilir ve pek çok kişi de aslında günümüzde de bu kütüphanenin Sfenks’in altında olabileceğini düşünmektedir.

Bazı kesim de böyle bir kayıp kadim bilginin, kütüphanenin Sfenks’in altında olabileceğini ancak bu kayıtların Antik Mısır’dan çok çok daha önce yaşamış ve belki de soyu Atlantis’e dayanan bir kadim toplum tarafından saklanmış olabileceğini ileri sürmektedir.

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Recent, Random or Label