Astronomi Alanındaki Gelişmeler

Astronomi Alanındaki Gelişmeler

Astronomi yani gök bilimi; gök cisimleri ve gök olaylarını inceleyen bilim dalı olarak bilinmektedir. Çok eskiden M.Ö 1000 yıl öncesinde hayat tarzı bu kadar yoğun ve karmaşık değildi. Gökyüzünü izlemek için daha çok zaman bulunmaktaydı. Günümüzde ki aydınlatma araçları bulunmamaktaydı. Geceleri sadece gökyüzündeki yıldızlar, gezegenler ve uydularının ışığı etrafı aydınlatabiliyordu. O zamanlarda gökyüzündeki dikkat çekici olayları zihinlerinde biriktirip kayalara çizmişler ve çocuklarına anlatıp öğretmişlerdir. Günümüz insanına da o günden beri biriken bilgiler miras kalmıştır. Sirius ( Akyıldız) yıldızının günümüzde görülmesi daha zor olan bileşeni Sirius B, tarihin ilk çağlarında, Afrika Kıtası’nda yaşayan kavimler tarafından kayalara işlenmiştir.

Astronomi Alanında Gelişmeler Nasıl Başlamıştır?

İnsanoğlunun ilk ortaya çıktığı çağlarda Güneş kırmızı, Dünya’nın atmosferi daha kalın, Dünya daha sıcak, her taraf volkanlar ve sıcak sular ile kaplı durumdaydı. Atmosfer daha kalın olduğu için gökyüzü kapalı, bulutlu ve açık olduğunda bile berrak bir gökyüzü bulunmamaktaydı. Bu nedenle bugünkünden farklı bir gökyüzü yer almaktaydı.

Eski çağlarda gökyüzünden yol ve yön bulmada yararlanılıyordu. Örnek olarak İpek Yolu’nda kervanlar gece yolculuk yaparken gökyüzündeki parlak cisimlerin konumlarından yararlanmışlardır. Bu parlak cisimlere hayvan isimleri vererek gruplandırmışlardır. Bu şekilde astronomide yer alan gelişmeler başlamıştır. Astronomi sayesinde zaman ve konum belirleme ilerlemiştir.

1610 yılında teleskopun kullanılmasıyla birlikte atmosfer dışı gözlemler başlamış ve bilgi birikimi çoğalmıştır. Eski çağlarda insanlar Ay ve Güneş’in hareketlerine göre Takvim kavramını keşfetmişlerdir.

Eski Çinliler ( M.Ö.3000 -M.S. 6000) Ay’ın ve Güneş’in görünür hareketlerini saptamışlar ve 1 yılın 365.25 gün olduğunu keşfederek buna göre takvim yapmışlardır. Süpernova, nova patlamalarını kaydetmişler günümüze katkıda bulunmuşlardır. Thales, Parmanıdes, Anaxımenes, Phılalos, Eudoxus, Arısto, Arıstarchus, Hıpparchus gibi bilim adamları astronomiye önemli katkılarda bulunmuşlardır. Astronomi matematik, fizik gibi bilim dallarının gelişmesine de katkıda bulunmuşlardır.

Günümüzde Astronominin Ulaştığı Gelişmeler

Günümüzde astronomi 19. ve 20. yüzyılda büyük gelişmeler göstermiştir. Teleskoplar en ileri düzeyde geliştirilmiş, astronomi ve diğer bilimlerin birlikte çalışmaya başlamaları ile evrenin gizemi çözülmeye başlanmıştır. Tayf ölçümü adı verilen elektromanyetik teknikler, astronominin en önemli gelişmelerindendir. 20.yüzyılda Hubble Yasası, Büyük Patlama Kuramları ile yeni gelişmeler ve galaksilerin aktif hareketleri incelenmiştir.

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Recent, Random or Label