Öpüşmek Orucu Bozar mı


Öpüşmek orucu bozmaz
*Eşler oruç zamanı içerisinde birbirlerini şefkatle öperlerse oruç bozulmaz. İleri giderlerse de şeklen oruç bozulmaz. Hiçbir şekilde öpüşmekle oruç bozulmaz. Tabii şefkat haddini aşarsa o zaman orucun sevabında azalma olur. Şefkat halindeki duygularla yaşanan her türlü temas orucu şeklen bozmaz. Ama şeklen bozulmayan orucun Allah katında sevabı bozulmuş olabilir, Onu da Allah bilir. Böyle duygular yaşayan çiftlerin tuttuğu oruç bozulmadığı için kefaret gerektirmez.

Orucun bozulma sebepleri sınırlı olarak belirtilmiştir. Eşlerin birbirlerini sevmesi sevaptır. Fakat bu Ramazan gecelerinde caizdir. Cinsel ilişki orucu bozar. Orucu açtıktan sonra insalar serbesttir. Tabii ki karı koca arasında ilişki meşru olduktan sonra ilişki mubahtır. Meşru ilişkileri olmasına rağmen oruçlarını cinsel ilişkiye girerek açmak Islami edebe aykırıdır. Yasak değildir ama hoş da değildir. Bu noktada şunu hatırlatmakta fayda var: “Nice gecelerim namaz kılarak geçiren müminler vardır ki, elde ettikleri şey maalesef uykusuzluktur. Nice günü de oruçla geçirenler vardır ki; elde ettikleri sedece açlık ve susuzluktur.”

PROF. DR. HÜSEYİN HATEMİ



*Eşlerin birbirleriyle yaşadığı tensel temaslar orucu bozmaz. Fakat ten teması sırasında bir orgazm söz konusu olursa oruç bozulur. Bir de tabii cinsel ilişkiye girildiğinde oruç bozulur. Kişiler oruçlarını cinsel ilişkiyle açabilirler. Bu caizdir. Çünkü oruç süresi bitince, yani topun atılmasıyla bu yasak ortadan kalkıyor. Kimi yemek yiyerek orucunu bozar, kimi su içerek, kimi de cinsel ilişkiye girerek orucunu bozar. Cinsel ilişkiye girerek orucu açmak sakıncalı değildir. Bu duruma “hoş değildir ya da hoştur” demek bizim keyfimize bırakılmamıştır. Çünkü iftarla birlikte kalkan yasaklar var. Bu cinsel ilişkiyi de mubah kılar.


PEYGAMBERİMİZ BU KONUDA NE DEMİŞ...

Ramazan´da oruçlu iken insan hanımını öpse orucu bozulur mu? Allah Rasulü bu durumla ilgili iki kişiye neden iki farklı yanıt verdi?

Bugün yazarı Mehmet Paksu´nun köşesinden aktardığı bilgiler...

Öpmek orucu bozar mı?

* * *

“Hocam, Ramazan´da oruçlu iken insan hanımını öpse orucu bozulur mu?” Bu sorunun cevabını Peygamberimizden öğreniyoruz.

Ebu Hüreyre´nin anlattığına göre, bir adam, geldi, Peygamberimize, oruçlunun hanımına cinsel ilişki dışında yaklaşmasını sordu. Peygamberimiz ona müsaade etti. Ardından bir başkası geldi, o da aynı şeyi sordu. Fakat ona izin vermedi.

Peygamberimizin müsaade ettiği kişi yaşlı birisiydi, izin vermediği de genç bir insandı. (Ebu Dâvud, Savm:35.) Böyle bir halde yaşlı bir insan nefsine hâkim olabilirken, genç birisinin nefsine söz geçirmesi oldukça zordur, daha ileri giderek orucunu sakatlayabilir. Bunun için Peygamberimiz gençlere izin vermemiştir. Aynı konuda Hz. Âişe annemiz de diyor ki: “Resulullah (a.s.m.) oruçlu olduğu halde hanımlarından birini öperdi.” Hz. Âişe bunu söyleyince gülerdi. (Ebu Dâvud, Savm:33) Yine konuyla alakalı benzer bir olayı Hz. Cabir anlatıyor: Hz. Ömer bir gün telâşla geldi: “Ey Allah´ın Resulü!” dedi, “Bugün ben büyük bir hata işledim, oruçlu iken hanımımı öptüm!”

Peygamberimiz de şöyle cevapladı: “Sen oruçlu iken mazmaza yapmaz mısın (abdest alırken ağzına su vermez misin? Bu orucunu bozar mı?)” Hz. Ömer, “Bunda bir sakınca yoktur” dedim, Peygamberimiz buyurdular ki: “Öyleyse niye (öpmekle telaşa ediyorsun?)” (Ebu Dâvud, Savm:33.) Hadislerden anlaşılan manaya göre, bir kişi hanımını veya bir kadın kocasını oruçlu iken öpecek olsa, erkekten meni, kadından da bir yaşlık belirse, oruçları bozulmuş olur. Bundan dolayı da Ramazan´dan sonra oruçlarını kaza etmeleri gerekir.

Kadın bu öpme sonunda bir yaşlık değil de, bir lezzet duyacak olsa orucu bozulmaz. Okşamak, el tutuşmak, boyuna sarılmak da öpme gibi değerlendiriliyor...


Kısaca Orucu Bozan ve Bozmayan Durumları Listeleyelim:

Orucu bozup kaza ve keffaret gerektiren haller
Oruçlu oldugunu bildigi halde kasden:
1) Yemek, içmek, (ister gida maddesi, isterse ilaç olsun)
2) Cinsi iliskide bulunmak.
3) Sigara içmek
Orucu bozar, kaza ve keffareti gerektirir.
Bozulan orucun yerine gününe gün oruç tutmaktir.
Bozulan bir gün orucun yerine iki ay veya altmis gün pespese oruç tutmaktir.
Ramazan ayinda niyet ederek oruca baslayan bir kimse özürsüz olarak bile bile yiyip içse veya cinsi iliskide bulunsa orucu bozulur. Bozulan bu orucun gününe gün kaza edilmesi, ayrica oruç özürsüz olarak ve bile bile bozuldugu için de keffaret tutmasi gerekir.
Baslanan bir orucu bilerek bozmanin dünyadaki cezasi keffarettir. Yani altmis gün birbiri ardinca oruç tutmaktir. Herhangi bir sebeple keffaret orucuna ara verilir veya eksik tutulursa yeniden baslayip altmis günü kesintisiz tamamlamak lazimdir. Kadinlar keffaret orucu tutarken araya giren âdet günlerini tutmazlar, âdet halleri bitince ara vermeden temiz günlerinde oruca devam ederek altmis günü tamamlarlar.

Oruçluya mekruh olan hususlar
1) Bir seyi dilinin ucuyla gereksiz yere tatmak
2) Lüzumsuz yere bir sey çignemek
3) Sakiz çignemek
4) Kendisinden emin olmayan bir kisinin hanimini öpmesi, boynuna sarilmasi, kucagina almasi
5) Tükrügü agizda biriktirip yutmak
6) Kan aldirmak
7) Kendini zayif düsürecegini tahmin ettigi yorucu bir iste çalismak
8) Agzina su alip çalkalamak

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Recent, Random or Label