6000 Yıllık Diş Dolgusu Bulundu

Bilim adamları, Cilalı Taş Devri'ne ait bir çene kemiğinde diş dolgusuna rastladı.

İtalya'nın Trieste kentinde bulunan Uluslararası Teorik Fizik Merkezi'nden Claudio Tuniz, yeni üretilen X ışını görüntüleme aracını kullanarak yaklaşık 100 yıl önce Slovenya'daki Lonche köyü yakınlarında bulunan fosilleşmiş bir çene kemiğini incelediklerini belirtti.

Bölgede bulunan en eski insan kemiklerinden biri olan ve Trieste kentindeki bir müzede saklanan çene kemiğinin 24-30 yaşlarındaki bir erkeğe ait olduğuna işaret eden Tuniz, çene kemiğinin incelenmesi sırasında köpekdişlerinden birinde olağandışı bir maddeye rastladıklarını söyledi.

Dişin yüksek çözünürlüklü ve üç boyutlu görüntüsünü elde ettiklerini ifade eden Tuniz, dişte uzun dikey bir kırık saptadıklarını ve dentin tabakasına ulaşmak için diş minesinde geniş bir kavite açıldığını belirlediklerini ifade etti.

Kavite ile kırığın üst kısmının bir maddeyle kusursuz bir biçimde doldurulduğuna dikkati çeken Tuniz, kızıl ötesi spektroskopi ile yapılan incelemelerde dolgu malzemesi olarak balmumunun kullanıldığını ortaya çıkardıklarını belirtti.

Tuniz, bal ve propolis içeren balmumunun antibakteriyal ve enfeksiyon giderici özelliklere sahip olduğunu, diş dolgusu olarak kullanılmasının Cilalı Taş Devri insanları arasında ileri tıp bilgisine işaret ettiğini söyledi.

Tuniz, "Tarih öncesi topluluklar hakkında ne kadar çok şey öğrenirsek, ulaştıkları nokta bizi o kadar şaşırtıyor. Günümüzde ancak ileri teknoloji kullanarak yapabildiğimiz bazı şeyleri onlar ilkel yöntemlerle başarmışlar" dedi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Recent, Random or Label