Kurdun Romulus ve Remus'u Emzirdiği Mağara Bulundu

Kurdun Romulus ve Remus'u Emzirdiği Mağara Bulundu


İtalyan arkeologlar, Romalıların tapınak olarak kullandığı ve kurdun, şehri bulan efsanevi ikiz kardeşler Romulus ve Remus'u emzirdiği yer olarak inanılan yer altı mağarasını ortaya çıkardılar...



Deniz kabukları ve renkli mermerle süslü, bu gizli tapınak, Roma imparatorluğunun yönetim merkezi olan sarayın bulunduğu Palatine tepesinin içinde 16 metre derinlikte yatıyor.
Yarı göçük, kırılgan mağara alanının tam kapsamlı bir kazıya dayanamayacağından korkan uzamanlar, son 2 yıldır, alanı endoskoplar ve lazer tarayıcılar kullanarak inceliyorlardı.
Arkeologlar, buranın dişi bir kurdun, savaş tanrısı Mars'ın Tiber Nehri'nde akıntıya bırakılarak terk edilen ikiz çocukları Romulus ve Remus'u bularak emzirdiği ve Romalıların tapınak olarak kullandıkları yer olduğundan eminler.
Roma'nın günümüzdeki sembolü olan kurdun sayesinde, ikizler hayatta kaldılar ve Romulus şehri buldu ve bir güç savaşında kardeşi Remus'u öldürerek Roma imparatorluğunun ilk kralı oldu.
Antik metinler, ''lupa (Latince dişi kurt)'' sözcüğünden gelen ''Lupercale'' olarak bilinen bu mağaranın Roma'nın ilk imparatoru Augustus'un sarayının yakınında bulunduğunu ve Augustus'un burayı restore ettiğini ve beyaz bir kartalla süslediğini söylüyor.
Arkeoloji profesörü Andrea Carandini buldukları tapınağın büyük ihtimalle ''Lupercale'' olduğunu ve bunun yanlış olmasının ihtimalinin çok düşük olduğunu söylüyor ve bunun şu ana kadar yapılmış en muhteşem keşiflerden biri olduğunu söylüyor.
Bu alanda çalışan mühendislerden biri Giorgio Croci, tapınağın çoğunun toprakla dolduğunu faka lazer taramalarının, uzmanlara yapının çevresinin 8 metre ve çapının 7.5 metre olduğunu öğrenme fırsatı verdiğini söyledi.
Haberlerdeki konferanslarda arkeologlar ''Lupercale''ye nasıl ulaşacaklarını tartışırken ayrılığa düştüler.
Palatine'de yapılan bu kazıdan sorumlu arkeolog Irene Iacopi, bu tapınağın girişinin bulunması için tepenin altında bir kazı yapılacağını söyledi.
Carandini ise tepedeki deliğin genişletilmesini önerdi çünkü yapının tabanında yapılacak bir kazının diğer yıkıntıların temelini harekete geçireceğini düşünüyor.
Romulus ve Remus'un M.Ö 771 yılında doğdukları söylenir ve Roma mitolojisinde rahibe Rhea Silvia ve savaş tanrısı Mars'ın ikiz çocukları olarak bahsedilir.
Doğar doğmaz ikizler bir bota konarak Tiber Nehri'ne atılmış. Bu durum, eski kültürlerde eğer çocuk istenmiyorsa hoş görülen bir durum. Bu bot kıyıya vurmuş ve bu bebekleri daha sonra kendi sütüyle besleyecek bir dişi kurt tarafından bulunmuş.
Daha sonra, Fustulus adında bir çoban tarafından büyütülmüşler. Romulus ve Remus, gençliklerine adım attıklarında yaşamak için kurdun onları bulduğu şehri seçtiler.
Romulus, Palatine Tepesi'nde duvarlar inşa etmeye başlamış, fakat Remus alçak olan bu duvarlarla alay etmiş ve üstlerinden atlamış. Bunun üzerine sinirlenen öfkeli Romulus, Remus'u öldürmüş.
Adamlarına yeteri kadar kadın bulamayan Romulus, Sabinlerden ve bir İtalyan kabilesinden kadınlarını çalmaya karar vermiş. Bir festival düzenleyip Sabinleri de davet etmiş ve daha sonra kadınlarını ellerinden almış.
Bu, daha sonra sanatçıların resimlerinde tema olarak kullandıkları ''Rape of the Sabine Women'' Türkçe anlamıyla ''Sabin kadınlarının kaçırılışı'' olarak adlandırıldı.
Daha sonra Sabinler Romulus'a savaş açtılar ve savaş, Romalı kocalarla evli Sabin kadınlarının savaş alanına girerek iki tarafa da barış için yalvardıklarında sona erdi.
Romulus'un öldüğü değil bir gün şiddetli bir fırtınada kaybolduğu iddia ediliyor. Romalılar, cennete çıkarıldığına inandıkları Romulus'a Quirinus adı altında tapmaya başladılar.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Recent, Random or Label